Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Wijnbouw in Spanje

Geschiedenis

Herinneringen aan de vroegere bewoners van dit Iberisch schiereiland vindt men volop: zoals sporen van graven die meer dan 4000 jaar oud zijn, gebruiksvoorwerpen van de inwoners die 1500 jaar v.Chr. Het land bevolkten en materialen van de Keltische stammen die enkele eeuwen v.Chr. in Spanje huisden.

Voor de wijnbouw waren het de Romeinen, die druivenstokken op hun veroveringstochten meenamen en aanplantten. Zo zijn er in de Rioja streek overblijfselen gevonden van een groot Romeins wijnbedrijf.

Na het verval van het Romeinse Rijk, ging het bergafwaarts met de wijnbouw. Ook in Spanje waren het de monniken, die door hun liefde voor wijn, de wijnbouw vanaf de Middeleeuwen nieuw leven inbliezen. In de loop der eeuwen is het hele Spaanse land aangeplant met druivenstokken.

Op enkele uitzonderingen na zoals Malaga en Sherry, werd de meeste wijn gemaakt voor inlands gebruik en pas in de tweede helft van de 20ste eeuw ontstond er handel en werd de wijnbouw gemoderniseerd.

Spanje heeft het grootste areaal wijngrond ter wereld, met een oppervlakte van 1.200.000 ha. Wat de opbrengst betreft, neemt Spanje de derde plaats in na Frankrijk en Italië. het gemiddelde rendement is slechts 23 hl per ha. Dit is te verklaren door de grote droogte van veel wijngronden en het achterblijven van mechanisatie in de wijnstreken.

Het landschap van Spanje kent grote verschillen, met brede dalen, rotsachtige gebieden, groene landschappen en stenige vlaktes. Na Zwitserland heeft Spanje de meeste bergen van Europa. 
 
 


•  Begin van wijnbouw  •  Wijnbouw in Spanje   •