Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Wijn en eten

Bij een feestelijke maaltijd mag een goed glas wijn eigenlijk niet ontbreken.

Maar welk soort wijn past bij welk eten?

Witte wijn bij vis en rood bij vlees hoeft niet meer. De nieuwe regel is: wit bij wit 'vlees' als kip, karbonade, kabeljauw en zwaardvis en rood bij rood 'vlees' zoals biefstuk, gehakt en tonijn.

Een andere simpele regel is: combineer een eenvoudig gerecht met een eenvoudige wijn en drink complexere wijnen bij complexere gerechten. En drink bij een sterk smakend gerecht ook een wijn die veel smaak heeft.

Bij vetter eten hoort ook een 'vette' wijn. Bij roomsaus hoort bijvoorbeeld een Chardonnay met houtrijping en geen frisse Sauvignon Blanc. De wijn en het eten moeten dus hetzelfde karakter hebben.

Soepele rode wijnen, bijvoorbeeld van de Merlot druif of de Pinot Noir, passen over het algemeen bij meer gerechten dan rode wijnen die veel tannine bevatten. Tanninerijke wijnen, bijvoorbeeld met de stevige Cabernet Sauvignon, gaan wel weer goed samen met zwaardere gerechten.

Mousserende wijnen zoals Cava zijn vooral bedoeld als aperitief maar kunnen ook prima als natafelwijn geschonken worden bij bijvoorbeeld een zoete lekkernij.

Ook licht gekoelde rosado kan voor de maaltijd worden gedronken, maar komt vaak ook goed tot zijn recht bij vis, schelpdieren of gevogelte.

Zeer zoete witte wijnen (de 'dessertwijnen') zijn een goede keus voor bij een zoet nagerecht.

Als je meerdere wijnen tijdens een maaltijd combineert, bewaar dan de meest uitgesproken wijn voor het laatst.

Wijn en eten, wijn en spijs het blijft een lastige combinatie en vooral ook een persoonlijke voorkeur. Mocht je advies willen over een bepaald gerecht in combinatie met een bepaalde wijn, neem gerust contact met ons op.

Genieten!
 
 
 
 
  •  Wijn en eten  •  Wijn en genieten  •