Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Het verschijnsel kurk

Wijn is een kwetsbaar en levend product. Een van de bekendste problemen die op kunnen treden, is het verschijnsel kurk. Als gevolg van de muffe en bittere smaak en geur is wijn met kurk ondrinkbaar. Als de wijn een tijdje open staat, wordt de bitterheid alleen maar erger. Wijnen met veel tannines of met een zeer uitgesproken mineralig karakter kunnen een indruk van kurk geven, zonder dat daar werkelijk aanleiding toe is. Goed beluchten geeft meer duidelijkheid.

Kurk wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie van de wijn. Zoals de naam al suggereert, werd vroeger gedacht dat de kurk op de fles hierbij de grote boosdoener is. Dat is echter lang niet altijd het geval. De oorzaak kan ook liggen bij geïmpregneerde houten vaten of een slechte hygiëne.
 
Lang niet alles wat voor kurk wordt uitgemaakt is te wijten aan de kurk. Kelders waarin geïmpregneerd hout gebruikt of kelders met een slechte hygiëne blijken net zo zeer schuldig te zijn aan wijn met een vervelende kurksmaak.  
In geur en smaak herken je kurk aan een onaangenaam, aards aroma en aan een al even onaangename bitterheid. Als je de wijn een poosje open laat staan neemt de intensiteit ervan verder toe. Gebruik zo'n fles nooit of te nimmer in de keuken, want je ruïneert er gegarandeerd je eten mee.

Wijndrinkers zijn soms zelf de veroorzakers van problemen in hun wijn. Wie een aangebroken fles afsluit met de originele kurk en die kurk met de bovenkant naar beneden in de hals stopt, loopt een risico. Het is verleidelijk dit zo te doen omdat die kant van de kurk over het algemeen makkelijker weer in de fles te stoppen is. Op de bovenkant van de kurk zie je immers nogal eens schimmels of andere viezigheid. Vermijd dat die in contact komen met de wijn.
 
 
 
  •  Temperatuur  •  Decanteren / ademen  •  Glazen  •  Verschijnsel 'kurk'  •