Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Tinto / Rode wijn

Voor de vinificatie van rode wijn bestaan een aantal methoden:


Traditionele Vinificatie

De druiven worden eventueel van steeltjes ontdaan (afhankelijk van de behoefte aan meer of minder tannine). Vervolgens worden de druiven gekneusd in de pers. De hieruit ontstane massa (most) wordt in een (houten, betonnen of RVS) gistvat gepompt. Er wordt wat zwavel toegevoegd ter voorkoming van oxidatie, bacteriën en wilde gisten.

De 1e gisting (of alcoholische vergisting) kan beginnen, waarbij suikers onder invloed van gisten omgezet worden in alcohol. Door middel van koelen wordt een ideale temperatuur van 20 á 30 graden behouden (boven 32 graden sterven de gistcellen). Het ontstane koolzuur duwt vaste stoffen (inclusief geur, kleur en tannine) naar boven (de hoed). Door roeren of pompen (remontage) wordt dit tegengegaan.

Na 2 tot 14 dagen gisting wordt de wijn van de vaste stoffen gescheiden door hem af te laten lopen, de z.g. druppelwijn (qua hoeveelheid 85%) en daarna te persen (harder met extra tannine en plantaardige stoffen 15%). Deze worden in aparte fusten opgevoed.
Wanneer in de lente de temperaturen in de kelders oplopen worden de aanwezige harde appelzuren door bacteriën omgezet in het mildere melkzuur (de 2e gisting of malolactische fermentatie).

De wijn moet in het vervolg op tijd worden overgestoken op een schoon fust, om niet te lang met zijn oude bezinksel contact te hebben. Vervolgens kunnen de verschillende fusten – waarin eventueel ook verschillende druivenrassen - gemengd worden door de keldermeester of oenoloog (het egaliseren).  

Vervolgens wordt de wijn geklaard (helder gemaakt, ook wel collage genoemd) met behulp van eiwitten, gelatine, vislijm en bentoniet. Hierna wordt de wijn gebotteld. 


Thermo Vinificatie

Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat de kleurstoffen aan de binnenzijde van de schil sneller oplossen bij hogere temperatuur. De druiven worden in een RVS tank gedaan en gedurende enkele uren verhit tot 50 tot 75 graden. Het geheel wordt vervolgens afgekoeld en geperst. Door toevoeging van gist start de vergisting en daarna hebben we een wijn met veel kleur en een soepele smaak, want de tannines hebben geen kans gehad. De wijn is snel op dronk en heeft een korte levensduur. 


Macération Carbonique

De tannine en zuren in traditioneel gevinificeerde wijn hebben lange tijd nodig om op dronk te komen. Via de Macération Carbonique is men er in geslaagd een goede wijn te maken die snel op dronk is.
Een RVS tank van 35 hl wordt gevuld met de ongekneusde druiven met de steeltjes en ingespoten met koolzuurgas. Een aantal druiven zal door het transport en het gewicht openbarsten.

Bij 18 graden veroorzaakt de verstikking in de druif een gisting in de hele druif. De bouquet en aromastoffen aan de binnenzijde van de schil worden door het kleine beetje alcohol dat gevormd wordt opgenomen in het sap.

Na dit proces van enkele dagen tot drie weken wordt de tank leeggehaald en de massa geperst. Het paarse sap vergist verder tot alles suiker in alcohol is omgezet. De 2e of malolactische gisting kan plaatsvinden door een geforceerde temperatuursverhoging van de tank. 


Continue vinificatie

Dit zijn volautomatische wijnfabrieken waar tafelwijn wordt gemaakt, vaak bij coöperaties. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende rijpingstijden van druiven om de capaciteit optimaal te benutten. Ontstelen, kneuzen en transport naar de tanks geschiedt automatisch. Na de gisting tapt men de wijn af en wordt de rest geperst.
 
 

 
  •  Algemeen  •  Tinto / Rood  •  Blanco / Wit  •  Rosado / Rosé  •  Cava / Mousserend  •