Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Rosado / Rosé

Rosado is geen lichte rode wijn en ook geen witte wijn met een kleurtje. Rosado is een eigen wijntype met een eigen vinificatie.

Een groot misverstand is dat Rosado ontstaat door het mengen van rode en witte wijn. Dit is namelijk niet toegestaan. Op deze regel is één uitzondering en dat is de rosé Champagne.

De belangrijkste methodes die men gebruikt om Rosado te maken, zijn: directe persing, korte inweking en mengen van blauwe en witte druiven.

Directe persing
De blauwe druiven gaan meteen na de oogst in de pers. De pers zorgt voor weinig contact tussen het druivensap en de schillen. Hierdoor ontstaat de licht rode kleur. Mocht er te weinig kleur aan de wijn zitten voegt men sap toe van de laatste persing, waar veel kleurstoffen in zitten. Vervolgens wordt de most net zo behandeld als witte wijn. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast in het Loire gebied.

Directe inweking
Bij deze methode maak men rode en Rosado wijn tegelijkertijd. Bij de productie laat men rode wijn sap weglopen, zodat de most voor de rode wijn relatief meer schillen bevat. Het weggelopen sap heeft een licht rode kleur. Dit sap kan worden opgevangen om er Rosado van te maken.

Mengen van blauwe en witte druiven
Mengen van rode en witte wijn is niet toegestaan. Het mengen van blauwe met witte druiven is wel toegestaan. Bij deze methode worden de witte en rode druiven gezamenlijk vergist. Dit type rosé komt voornamelijk voor in Duitsland.
 
 
 
 
  •  Algemeen  •  Tinto / Rood  •  Blanco / Wit  •  Rosado / Rosé  •  Cava / Mousserend  •