Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Klimaat

De geografische ligging van Spanje zorgt ervoor dat alleen het noordwesten (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland) onder invloed liggen van de zogenaamde straalstromen, en de rest van het land niet. Buiten dat heeft Spanje een zeer onregelmatig landschap, en is één van de meest bergachtige landen van het Europese continent. Dit alles maakt dat men zeer verschillende klimaten (en microklimaten) kan onderscheiden. Grofweg kan het land worden verdeeld in de volgende klimaatzones:

Noordoostkust van de Middellandse Zee
Catalaanse kust, Balearen, en de noordelijke helft van het Valenciaanse land: Mediterraan klimaat: Warme en soms hete zomers en milde winters, ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een zeer klein aantal geconcentreerde dagen, zogenaamde Mediterrane buien.

Zuidoostkust van de Middellandse Zee
Alicante, Murcia en Almería: Mediterraan klimaat: Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa.

Zuidkust van de Middellandse Zee
Málaga en de kusten van Granada: Subtropisch klimaat Warme en soms hete zomers, extreem zachte en milde winters. Een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20 graden Celsius, ongekend hoog voor Europese begrippen.

Vallei van Guadalquivir
Sevilla en Córdoba: Lange zomers met extreme hitte en droogte, zachte winters, vrijwel zonder neerslag. Bijna een woestijnklimaat.

Zuidwest Atlantische kust
Cádiz en Huelva: Warme, maar niet extreem hete zomers, zeer milde winters, relatief (voor dit deel van Europa) veel neerslag.

Spaanse Hoogvlakte
Madrid, Castilië-La Mancha en Castilië en León: Mediterraan klimaat met sterke invloeden van een extremer landklimaat. Lange en zeer hete zomers en koude winters, weinig neerslag.

Vallei van de Ebro
Zaragoza en het binnenland van Catalonië: Zeer hete zomers, koude winters, weinig neerslag. Bijna een landklimaat

Noordatlantische kust
Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland: Zeeklimaat met milde zomers en milde winters, erg veel neerslag (1000-1200 millimeter per jaar)

Noordelijke Bergrug
Pyreneeën: Frisse zomers en koude winters, gematigd nat klimaat, in sommige gebieden een zogenaamd Hooggebergteklimaat.

Subtropische Eilanden
Canarische Eilanden: Subtropisch klimaat zonder seizoensveranderingen. Het gehele jaar door dezelfde zomerse temperaturen, woestijnachtig op de oostelijke eilanden, iets vochtiger op de westelijker gelegen eilanden. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld.
 
 

  •  Spanje  •  Geschiedenis  •  Landschap  •  Rivieren  •  Klimaat  •  Spanje en wijn  •