Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

De ideale leeftijd van wijn

Wijn heeft zijn edele reputatie in grote mate te danken aan het vermogen om te verouderen. Sterker nog: het vermogen om te verbeteren door veroudering. Echter veruit de meeste wijn wordt vandaag de dag gemaakt om op korte termijn te consumeren. Rode wijn doorgaans binnen de vijf jaar, witte binnen de twee à drie jaar, rosé normaal gezien binnen het jaar.

Het is altijd erg jammer als mensen een wijn veel te oud laten worden. Flessen uit lang vervlogen decennia worden op familiefeesten met trots uit de kelder gehaald, terwijl de inhoud vaak nog maar een schim is van wat de wijn ooit was.

Betekent dit nu dat alleen een selecte groep wijnen met groot bewaarpotentieel in een wijnkelder thuishoren? Natuurlijk niet. Ook een wijn die je slechts enkele weken, maanden of jaren wilt opslaan verdient een goede plaats. Hoe langer je wijn wil bewaren, hoe beter de omstandigheden in de kelder moeten zijn.

Belangrijk is dat je zelf bepaalt welke wijnen je in huis wil hebben. Sommige wijnliefhebbers kopen wekelijks enkele flessen en hebben geen behoefte aan opslagruimte. 

Wil je toch een voorraad aanleggen, kies dan vooral wijnen die je graag geregeld drinkt.

Wilt je naast de courante wijn ook echte bewaarwijn voor speciale gelegenheden, ga dan zorgvuldig te werk.  Laat je bij je aankoop goed adviseren of raadpleeg een wijngids.

Bepaalde wijnen zijn beter geschikt om te bewaren dan andere. Wijnen op basis van Cabernet Sauvignon bevatten veel tannine en bewaren dus langer. Ook andere minder bekende druivensoorten kunnen gebaat zijn met flesrijping.

Bij de witte wijnen is de Riesling de bewaarkampioen, zowel droog als zoet. Deze druif bevat immers veel zuren. Voor alle duidelijkheid, we spreken hier niet over storende zuren in onrijpe wijnen, maar over elegante zuren die eigen zijn aan deze druif. Ook goede Chenin Blanc kan worden bewaard.

Let beslist op het jaartal van de wijn. Goede jaren bewaren beter dan slechte. 2005 was in bijna heel Europa een uitstekend jaar.

Wijnen met houtrijping bewaren doorgaans langer dan fruitige exemplaren.

Voor vragen over uw wijnkelder kunt u uiteraard bij Vinos la Bodega terecht.
 
 
 
 
•  Bewaren of schenken  •  Wijnkelder aanleggen  •  Ideale leeftijd wijn  •