Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Cava / Mousserende wijn

Voor de vinificatie van mousserende wijnen bestaan een aantal methoden die in verschillende landen onder verschillende namen bekend zijn:

- Méthode traditionnelle / Méthode Champenoise > Metodo Tradicionel (Spanje)
- Transvasiermethode / Vino Espumoso (Spanje)
- Méthode Charmat / Méthode Cuvee Close / Pranvas (Spanje)
- Méthode gazéifié / Vino Gasificado (Spanje)Méthode tradittionelle

De Méthode traditionnelle wordt gebruikt om Cava, Champagne of andere mousserende wijnen te maken. Ze heeft tot doel een tweede gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt. Daartoe worden verschillende wijnen tot een proto-champagne geassembleerd (de coupage).

Vervolgens wordt deze proto-mousserende wijn op fles getrokken en wordt aan de proto-mousserende wijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist, toegevoegd. De voornoemde handelingen resulteren in een tweede gisting op de fles.Tijdens de tweede gisting kan de druk in de fles oplopen tot 5 à 6 atmosfeer. Dit proces vindt plaats in zeer koele kelders gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen. Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden opgelegd. Gedurende deze tijd worden ze regelmatig een slag gedraaid. Hetzij met de hand, hetzij machinaal.

Hierdoor zakt het bezinksel van de tweede gisting in de hals van de fles. Om dit bezinksel te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de tijdelijke afsluiting te verwijderen. De in de extra sterk uitgevoerde fles opgebouwde druk zorgt ervoor dat het bevroren bezinksel, en een klein beetje mousserende wijn, er uit schiet.

De fles wordt daarop weer aangevuld met wijn en afhankelijk van de gewenste zoetheid van de mousserende wijn, voor een tweede keer voorzien van een bepaalde hoeveelheid in mousserende wijn opgeloste suiker.

Dan wordt de definitieve kurk op de fles geplaatst en wordt de mousserende wijn opnieuw opgelegd. Tijdens deze laatste opleggingsperiode wordt gecontroleerd of er geen derde (ongewenste) gisting optreedt.
 
 

.
 
 
  •  Algemeen  •  Tinto / Rood  •  Blanco / Wit  •  Rosado / Rosé  •  Cava / Mousserend  •