Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.
Albiker
Albiker

Heerlijke jonge frisse en fruitige wijn uit de Rioja streek gemaakt door middel van Maceración Carbónica (Macération carbonique). Lekker fris in de mond met een smakelijke fruitige dronk. Makkelijk en lekker bij aperitief en veelvoud aan maaltijden. Bekroond met diverse prijzen.

Type Rode wijn
Origine D.O.Ca. Rioja
Regio La Rioja
Fabrikant Bodegas Altún
Alcohol % 13,50%
Druivensoort(en) Tempranillo, Macabeo
Voorraad
(maximaal 6 flessen)

Prijs

niet bekend

Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Bewaren
Bewaar advies Liggend, donker, koel, goed geventileerd.
Bewaar temperatuur Tussen 10 - 15°C
Consumeren < 2015/2016

Serveren
Serveer temperatuur 15-17 °C
Decanteren / ademen Nee
Eenmaal geopend afgesloten bewaren op koele, donkere plaats, bij voorkeur nuttigen binnen 1-2 dagen.
Origine D.O.Ca. Rioja

La Rioja is de meest bekende D.O. van Spanje. Rioja heeft als één van de weinige wijngebieden het predicaat D.O.Ca. (Denominación de Origen Calificada, vergelijkbaar met de Franse benaming AOC: Appellation d'Origine Contrôlée). Rioja bestaat uit 3 deelgebieden: de hoogvlaktes Rioja Alavesa en Rioja Alta en het lager geleden Rioja Baja. Veel gebruikte druivensoorten in dit gebied zijn: Tempranillo, Garnacha negra, en Graciano voor de rode wijnen. Voor de witte wijnen: Viura, Malvasía en Garnacha blanca. La Rioja staat bekend om haar fantastische Crianza, Reserva en Gran Reserva en Vinos de Autor wijnen, maar produceert ook ‘vinos de mesa’ en ‘vinos de la tierra’ die verassend goed zijn.
Klimaat Continentaal, Mediterraan

Het Rioja gebied is om verschillende redenen zeer geschikt voor wijnbouw. Het gebied ligt op 300 á 500 meter boven zeeniveau, sommige gebieden zijn daardoor wat koeler. De Ebro stroomt door dit gebied. Dit en de hoogte van het gebied maken dat de zee ook hier verder landinwaarts zijn invloed nog doet gelden, maar dat het gebied toch beschermd is tegen de gure noordenwind. Op de hoogvlaktes zijn de zomers heet en de herfst gematigd. Op de laagvlaktes: een meer gematigd Mediterraan klimaat.
Bodem Klei, Kalksteen, Zandsteen, Sediment

De bodem van de Rioja streek wordt gekenmerkt in Rioja Alta en Rioja Alavesa door verschillende samenstellingen van klei, kalk en zandsteen in combinatie met ijzerhoudende en sediment bodems. In Rioja Baja heerst een meer Mediterraan klimaat met drogere bodems en geringere neerslag.
Fabrikant Bodegas Altún

Zeer mooie familiebodega in de Rioja waar wijntraditie en passie voor het vak sinds 4 generaties van vader op zoon wordt overgebracht. Met vernieuwende technieken, moderne zeer goed uitgeruste installaties worden hier producten van topkwaliteit gemaakt. Van de prijswinnende Maceración Carbonique wijn tot authentieke Vinos de Autor. Gelegen in een schitterend klein dorp in diep in de Rioja. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar. Gebruikte druivensoorten o.a.: Tempranillo, Macabeo, Viura.
Druivensoort(en) Tempranillo, Macabeo

Tempranillo
Ongetwijfeld de meest beroemde blauwe druivensoort van Spanje. Alternatieve benaming: Ull de Llebre, Cencibel, Tinto fino, Tinto del pais en Tinta de toro. Druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma. Ontwikkelt zich het mooist in een mediterraan continentaal en warm klimaat. Wordt gezien als een echte Rioja druif. Zeer beroemde Spaanse wijnen zoals van Vega Sicilia zijn van deze druif gemaakt. Wordt ook veelvuldig gecombineerd met andere druiven als Graciano, Garnacha, Merlot, Cabernet Sauvignon. Kenmerkende aroma’s o.a.: aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit.

Macabeo
Witte druif van oorsprong uit Spanje. Alternatieve benaming: Viura, Macabeu (Cat). Grote en compacte trossen. De Macabeo is de basisdruif voor de productie van de frisse witte Rioja wijnen gemaakt. Wordt ook vaak gebruikt in combinatie met de Xarello en Parellada druif bij de productie van Cava. De druif wordt gebruikt om jonge wijnen te maken, die geschikt zijn voor een vroege consumptie en een relatief lage zuurgraad hebben. Kenmerkende aroma's o.a.: floraal, vers fruit.


Eten
Traditionele regels voor het combineren van gerechten met wijn die nog steeds gelden zijn: • witte wijnen bij vis en diverse kazen • rosé's of lichte rode wijnen bij wit vlees • stevige rode wijnen bij zwaardere vleessoorten of oude kazen • cava's als aperitief of als dessertwijn • zoete wijnen bij desserts. Durf te experimenteren!