Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.
Mareny
Mareny

Heerlijke fruitige witte Empordá wijn. Mooie tropische aroma's met citrustonen en een licht kruidig karakter. Fraaie makkelijk drinkende wijn met een mooi verfijnd zuurtje en een frisse afdronk

Type Witte wijn
Origine D.O. Empordà
Regio Cataluña
Fabrikant Espelt Viticultors
Alcohol % 12,50%
Druivensoort(en) Sauvignon blanc, Muscat
Voorraad
(maximaal 6 flessen)

Prijs

niet bekend

Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Bewaren
Bewaar advies Liggend, donker, koel, goed geventileerd.
Bewaar temperatuur Tussen 10 - 15°C
Consumeren < 2015/2016

Serveren
Serveer temperatuur 8-10 °C
Decanteren / ademen Nee
Eenmaal geopend afgesloten bewaren op koele, donkere plaats, bij voorkeur nuttigen binnen 1-2 dagen.
Origine D.O. Empordà

Het Empordà (Ampurdán) gebied bestrijkt het gebied in het uiterste noordoosten van Spanje dat loopt vanaf de Albera tot aan de bergen van Rodas en de Garrotxa de Emporda. Het wijngebied is onderverdeeld in de Alt Empordà en Baix Empordà. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op terrein van met name kalksteen en graniet, variërend van zeeniveau tot 200 m hoogte. Het Empordà gebied is een gebied met een eeuwenoude wijncultuur. Ampurias wordt traditioneel beschouwd als de poort waardoor de Grieken de teelt van de wijngaard op het schiereiland introduceerden. 2003-2005 waren zeer goede tot excellente wijnjaren voor dit gebied.
Klimaat Mediterraan

De Empordá heeft een mediterraan klimaat met invloeden van vochtige winden vanuit het zuiden en koude winden vanuit het noorden. De droge koude Tramontana winden, die snelheden tot 120 km per uur kan bereiken reduceert het aantal aanwezige micro-organismen in de wijngaarden zodat de stokken zich op natuurlijke en ecologische wijze kunnen ontwikkelen. De gemiddelde jaartemperatuur is 16°C en er is ruim voldoende regen – tussen de 600 en 700 mm per jaar -, voornamelijk in de winter.
Bodem Kalksteen, Graniet

Aan de oostzijde grenst het gebied aan zee, vandaar ook de naam Ampurdán-Costa Brava. De grond is over het algemeen bruin van kleur met wat kalksteen en heeft een losse, korrelige structuur met een goede afwatering en weinig organisch materiaal. Dichterbij de kust zit er wat graniet in de grond. De wortels van de wijnstokken moeten over het algemeen diep graven zoveel mogelijk water in de poreuze grond te vangen voor het verdwijnt. De rivieren Muga, Lobregat en Manol stromen vanuit het oosten naar zee.
Fabrikant Espelt Viticultors

Met soms wel meer dan 100 jaar oude wijngaarden gelegen tegen de zuidelijke hellingen van de Pyreneën beschikt Espelt Viticultors over een fantastisch arsenaal aan wijnmogelijkheden. De leisteenrijke gronden, de vrijwel altijd waaiende Tramontana houd de druiven in perfecte conditie. Grote temperatuursverschillen kenmerken de regio. Familiebedrijf Espelt met een vrouwelijke wijnmaakster die er de scepter zwaait heeft alles wat je van de Empordá mag verwachten: heerlijke speciale en karaktervolle unieke wijnen! Rood, Wit, Rosado, Zoet en zelfs mousserend, Espelt maakt ze allemaal!
Druivensoort(en) Sauvignon blanc, Muscat

Sauvignon blanc
Eén van de meest bekende witte druivensoorten. Alternatieve benaming: Fumé blanc, Muskat Sylvaner, Puinechou. Wordt in zeer veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in de Bordeaux regio. Het is de voorname druif in Sauternes, Barsac en de Loirevallei. Van deze druif worden zeer succesvolle wijnen gemaakt, zoet én droog. De Spaanse regio Rueda is sterk in opkomst met befaamde Sauvignon blanc wijnen. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt. Kenmerkende aroma's o.a.: buxus, wit fruit, floraal, lychee, groene appels, ananas, kruisbessen.

Muscat
Eén van de oudste witte druivensoorten die over de hele wereld wordt gebruikt. Wordt veelvuldig gebruikt voor zoete versterkte dessertwijnen, maar ook voor mousserende wijnen. In Spanje wordt de zeer bekende Moscatel van deze druif gemaakt. Een variëteit van deze druif is tevens één van de drie toegestane druivensoorten voor Sherry. De druif bevat veel anti-oxidanten net zoals de rode druivensoorten. Daarnaast wordt deze druif in combinatie met andere soorten in Spanje gebruikt voor productie van droge witte wijn. Kenmerkende aroma's o.a.: sterk floraal, rozen, muskaat, fruit, abrikozen.


Eten
Traditionele regels voor het combineren van gerechten met wijn die nog steeds gelden zijn: • witte wijnen bij vis en diverse kazen • rosé's of lichte rode wijnen bij wit vlees • stevige rode wijnen bij zwaardere vleessoorten of oude kazen • cava's als aperitief of als dessertwijn • zoete wijnen bij desserts. Durf te experimenteren!