Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.
Ailalá
Ailalá

Fraaie goudgele Treixadura uit Galicië. Heerlijk aromatisch en veel body. Mooie ziltige tonen en fraaie aroma's o.a. witte bloemen, limoen, rijpe meloen. Fantastisch!

Type Witte wijn
Origine D.O. Ribeiro
Regio Galicia
Fabrikant Ailalá
Alcohol % 13%
Druivensoort(en) Treixadura
Voorraad
(maximaal 6 flessen)

Prijs

niet bekend

Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Bewaren
Bewaar advies Liggend, donker, koel, goed geventileerd.
Bewaar temperatuur Tussen 10 - 15°C
Consumeren < 2015/2016

Serveren
Serveer temperatuur 8-10 °C
Decanteren / ademen Nee
Eenmaal geopend afgesloten bewaren op koele, donkere plaats, bij voorkeur nuttigen binnen 1-2 dagen.
Origine D.O. Ribeiro

De D.O. Ribeiro heeft een lange geschiedenis in het wijnmaken, die nauw verbonden is met export via de Atlantische havens en heeft sinds 1957 een D.O. classificatie. De wijngaarden in dit district werden voor het eerst door de Romeinen aangeplant. Ribeiro maakt zeer uitgesproken verschillende wijnen met inheemse blauwe – en witte druiven. Sommige zijn varietal Albariñowijnen. De producenten integreren de nieuwste innovatie technologieën, met name met betrekking tot kwaliteitsverbetering en het verkrijgen van maximale expressie van de druiven, zonder de prachtige tradities van Ribeirowijn uit het oog te verliezen.
Klimaat Atlantisch

Het zeer bijzondere klimaat in het gebied wordt geholpen door de natuurlijke geografische barrières en de ligging in zuidelijk Galicië. Bergruggen beschermen het gebied tegen sub-Atlantische stormen en zorgen voor een microklimaat dat tussen een oceaan- en een mediterraan klimaat in ligt. De kenmerken van de beide klimaten die hier gemengd worden, zorgen dat het fruit aan de wijnstok kan rijpen terwijl alle smaken en zuren bewaard blijven. Het klimaat is vochtig met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5ºC, jaarlijkse hoeveelheid regen van tenminste 950 mm. Ribeiro heeft 1.915 zonuren per jaar waarvan 40% zich concentreert in juli en augustus.
Bodem Leem, Zand, Kiezels, Graniet

De D.O. Ribeiro ligt in de noordoosthoek van het district Ourense in Galicië in de dalen die gevormd worden door de riveren Miño, Arnoia, Avia en Barbantiño. De wijngaarden liggen in dalen op 75 tot 400 meter hoogte boven zeeniveau en soms op de steile hellingen op terrassen die bekend staan als ‘socalcos’ of ‘bocaribeiras’. De toplaag met een gemiddelde dikte van 70-100 cm heeft een vooral granieten oorsprong, met grote hoeveelheden rotsen en kiezels . De structuur is met name leemachtig tot zanderig. Het gehalte organisch materiaal bedraagt ongeveer 2-4% in de bovenlaag en is over het algemeen lager dan de 3% in de onderlagen.
Fabrikant Ailalá

De mooie kleine familiebodega Ailalá behoort tot de wijngroep Ribeiros do Avia en is een exponent van de typische Ribeiro wijnen gebaseerd op de autochtone druivensoort Treixadura. Een met veel aandacht en zorg omklede wijnbouw, uiterst respect voor milieu en omgeving en harmonie tussen traditie en moderne technologie karakteriseren de bodega.
Druivensoort(en) Treixadura

Treixadura
Treixadura is de heersende soort van de Ribeiro. Hij is hier onvervangbaar en dit verklaart waarom deze wijn in zijn glorieuze verleden zijn mythische roem bereikte. Het is een gezond ogende, krachtige en laatrijpende druivensoort met een middelmatige opbrengst, goed resistent is tegen ziekte. De wijn van deze druiven is aromatisch, elegant, fruitig met een hint van appelschil en verfijnde bloemenschakeringen. In sommige delen van het gebied Ribeiro bereikt de wijn makkelijk een alcoholpercentage van 13%, hetgeen fantastisch contrasteert met zijn hoge zuurgraad en ervoor zorgt dat hij fris, gebalanceerd en rijk overkomt


Eten
Traditionele regels voor het combineren van gerechten met wijn die nog steeds gelden zijn: • witte wijnen bij vis en diverse kazen • rosé's of lichte rode wijnen bij wit vlees • stevige rode wijnen bij zwaardere vleessoorten of oude kazen • cava's als aperitief of als dessertwijn • zoete wijnen bij desserts. Durf te experimenteren!