Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.
Elías Mora Crianza
Elías Mora Crianza

Maar liefst 12 maand gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. Aroma's van geconfijt donker fruit, drop in combinatie met fijne hout aroma's

Type Rode wijn
Origine D.O. Toro
Regio Castilla y León
Fabrikant Bodegas Elias Mora
Alcohol % 14%
Druivensoort(en) Tinta de Toro
Voorraad
(maximaal 6 flessen)

Prijs

niet bekend

Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Bewaren
Bewaar advies Liggend, donker, koel, goed geventileerd.
Bewaar temperatuur Tussen 10 - 15°C
Consumeren < 2015/2016

Serveren
Serveer temperatuur 16-18 °C
Decanteren / ademen Ja
Eenmaal geopend afgesloten bewaren op koele, donkere plaats, bij voorkeur nuttigen binnen 1-2 dagen.
Origine D.O. Toro

Toro is een wijnbouwgebied in Castilla-León en heeft pas D.O. sinds 1987. Over het algemeen worden hier vrij rijke, rijpe en krachtige wijnen geproduceerd. Veel oude stokken van de tempranillo, hier Tinta de Toro genoemd. Sinds mensenheugenis maakt men hier wijn: rood, wit en rosé. De rode wijnen hebben dit gebied zijn bekendheid gegeven. De koud gegiste wijnen zijn fris en knisperend met een beetje extra body en fruit, en een kurkdroge afdronk. Het gebied is behoorlijk in opmars na het succes van de ernaast gelegen D.O. Ribera del Duero. De wijngaarden liggen op 600-750 m. boven zeeniveau. Het gebied kent vrij lage opbrengsten per ha. Toro is een van de rijzende sterren van de Duero vallei.
Klimaat Continentaal

Toro heeft een continentaal klimaat met lange, hete en soms zeer droge zomers en kortere, maar zeer koude winters. De temperatuur kan zelfs zakken tot -10°C. De hoeveelheid regen varieert van 300 mm in het noorden van het gebied tot 400 mm in het zuiden. De westelijke wind kan een onverwachte extra hoeveelheid regen brengen. Vorst is riskant tussen oktober en de eerste week van mei. De wijngaarden op de lager gelegen vlaktes worden blootgesteld aan stevige wind.
Bodem Zand, Kiezels, Klei

De bodem van de D.O. Toro is over het algemeen zanderig met ronde stenen aan de oppervlakte. Deze stenen zijn duizenden jaren geleden door de rivier rondgeslepen. Daarnaast wordt de eerste 1,5 meter aan de oppervlakte gekenmerkt door met name klei die het vocht vasthoud. Gemiddelde hoogte in het gebied is ca. 700 boven zeeniveau.
Fabrikant Bodegas Elias Mora

Bodegas Elias Mora is ongetwijfeld één van de meest prestigieuze bodegas van de D.O. Toro en behoort tot de topbodegas van Spanje. De wijnen van Elias Mora hebben een groot aanzien opgebouwd en worden beschouwd als echte topkwaliteitwijnen waarmee men een grote waardering, voor de gasten die hem geserveerd krijgen, uitspreekt. Familietraditie, een schat aan ervaring en absolute controle over wijngaard, Crianza en condities waaronder de wijnen worden grootgebracht en bewaard geven de basis voor deze werkelijk fantastische Toro wijnen.
Druivensoort(en) Tinta de Toro

Tinta de Toro
Ongetwijfeld de meest beroemde blauwe druivensoort van Spanje maar dan bekend onder de naam Tempranillo. Alternatieve benaming: Ull de Llebre, Cencibel, Tinto fino, en Tinto del pais. Druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma. Ontwikkelt zich het mooist in een mediterraan continentaal en warm klimaat. Zeer beroemde Spaanse wijnen zoals van Vega Sicilia zijn van deze druif gemaakt. Wordt ook veelvuldig gecombineerd met andere druiven als Graciano, Garnacha, Merlot, Cabernet Sauvignon. Kenmerkende aroma’s o.a.: aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit.


Eten
Traditionele regels voor het combineren van gerechten met wijn die nog steeds gelden zijn: • witte wijnen bij vis en diverse kazen • rosé's of lichte rode wijnen bij wit vlees • stevige rode wijnen bij zwaardere vleessoorten of oude kazen • cava's als aperitief of als dessertwijn • zoete wijnen bij desserts. Durf te experimenteren!