Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.
Cava Brut Chardonnay
Cava Brut Chardonnay

Een heerlijke monovariëteit Cava Brut van 100% Chardonnay van Martí Serda. De frisse elegante smaak, fijne bubbels en een licht fruitige smaak maken van deze Cava een genot om te genieten op veel verschillende momenten. Verrassend, want Cava's worden over het algemeen niet van deze druif gemaakt!

Type Mousserende wijn
Origine D.O. Penedès
Regio Cataluña
Fabrikant Martí Serdá
Alcohol % 12%
Druivensoort(en) Chardonnay
Voorraad
(maximaal 6 flessen)

Prijs

niet bekend

Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

Bewaren
Bewaar advies STAAND, donker, koel, goed geventileerd.
Bewaar temperatuur Tussen 10 - 15°C
Consumeren < 2016/2017

Serveren
Serveer temperatuur 6-8 °C
Decanteren / ademen Nee
Eenmaal geopend afgesloten bewaren op koele, donkere plaats, bij voorkeur nuttigen binnen 1-2 dagen.
Origine D.O. Penedès

De D.O. Penedès ontleent zijn naam aan de gelijknamige Catalaanse regio. Het areaal is 27.542 ha., De regio is met name bekend van de productie van Cava en de witte wijnen. Hier wordt al sinds meer dan 2000 jaar wijn verbouwd. De wijnen zijn over het algemeen licht en bijzonder aromatisch. Daarnaast produceert men hier ook mousserende wijn en rosado en kleinere producties van soms verrassend goede rode wijn. Het terrein is wisselend, met kleine heuvels in het zuiden tot aan de noordelijke bergen van het wereldberoemde Montserrat massief, daartussen kleine valleien en verschillende rivieren.
Klimaat Mediterraan

"De Penedès regio weet zich aan de noordkant beschermd door diverse gebergtes zoals de Montserrat in het noordoosten en de Serra d'Ancosa in het noordwesten. In zuidelijk richting ontvouwd zich een licht dalend en glooiend landschap dat in de Garraf streek uitmond in de Middellandse zee. Het klimaat is ideaal voor de wijnbouw; de zomers zijn lang, gemiddeld warm en droog terwijl de winters gemiddeld zacht zijn. Er heerst hier dus een duidelijk mediterraan klimaat dat uitkomt op een jaargemiddelde van 14°C. De jaarlijkse hoeveelheid regen is ongeveer 525 mm en valt met name in voor- en najaar."
Bodem Kalksteen, Fosfor, Kaliumarm, Zanderig, Klei

"De Penedès bestaat uit 3 deelgebieden: Penedès Inferior (Baix-Penedès) is het kustgebied dat stijgt van zeeniveau tot 250 meter. Penedès Medio (Mitja-Penedès), het belangrijkste producerende gebied heeft hoogtes variërend van 250 tot 500 meter en een uitstekende zuidoostelijke ligging ten opzichte van de zon. Penedès Superior (Alt-Penedès) is het hoogste gebied, gelegen op hoogtes tot 800 meter. De bodem is in alle drie de gebieden vergelijkbaar: rijk aan fosfor, arm aan kalium en met een gemiddelde van ongeveer 20% kalksteen door het gehele gebied. In de laaglanden is de bodem meestal zanderig. In hoger gelegen gebieden komt het kalksteen als kalk aan de oppervlakte; daar domineert klei."
Fabrikant Martí Serdá

Sinds vele generaties produceert deze fraaie bodega in het hart van de Penedès regio haar Cava's en wijnen. Met uitzicht op het fraaie bergmassief van Montserrat wordt, met respect voor traditie en milieu, op moderne wijze een uitgebreid assortiment wijnen en Cava's gemaakt. Veelgebruikte druiven in de op gemiddeld 240 m hoogte liggende wijngaarden zijn o.a.: Macabeo, Xarello, Parellada, Tempranillo, Garnacha negra, Cabernet Sauvignon en Merlot.
Druivensoort(en) Chardonnay

Chardonnay
Wel de meest nobele witte druif van Frankrijk genoemd. Alternatieve benaming: Weisser Klevner (Elzas), Beaunois en Auvernat blanc. Zeer bekende druivensoort die over de hele wereld voorkomt. Zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals Cava. Geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. Verwant aan de Pinot blanc, waar hij erg op lijkt. Kenmerkende aroma's o.a.: vers fruit, perzik, citrus, lindebloesem, peer, meloen, vanille.


Eten
Traditionele regels voor het combineren van gerechten met wijn die nog steeds gelden zijn: • witte wijnen bij vis en diverse kazen • rosé's of lichte rode wijnen bij wit vlees • stevige rode wijnen bij zwaardere vleessoorten of oude kazen • cava's als aperitief of als dessertwijn • zoete wijnen bij desserts. Durf te experimenteren!