Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

WIKI

De wijnmaker

De wijnmaker, wijnbouwer of in de volksmond ook wel wijnboer genoemd kan door zijn vakmanschap en ervaring de vruchten der natuur maken of breken. Dit vakmanschap maakt dat er zoveel verschil in wijnen kan zitten. Dezelfde wijn gemaakt uit dezelfde druiven van dezelfde Terroir gemaakt door verschillende wijnmakers kan als dag en nacht verschillen. Daar waar de ene wijn expressief, levendig en karaktervol is kan de volgende wijn al deze eigenschappen missen.

Een geheim ingrediënt voegt vrijwel elke wijnmaker toe: Passie!

Up to date technologie is wat dat betreft geen garantie voor een kwaliteitswijn. Veelal ambachtelijke en soms verouderde technieken kunnen bij de wijnmaker vaak zeer verrassende en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoende wijn opleveren. Het gaat om een keten van activiteiten die uiteindelijk die heerlijke wijn opleveren. Beginnend bij de aanplant en verzorging van de wijnstokken, mate en tijdstip van bijsnoeien. Tijdstip van oogsten, begeleiding van de verwerking, gisting en rijping van de wijn. Temperaturen, botteling en nog vele elementen meer die de uiteindelijke kwaliteit van de wijn bepalen.

Er zijn vele wijnbouwers die grote hoeveelheden wijn produceren met grotendeels geautomatiseerde processen. Andere wijnbouwers zijn meer gefocust op kwaliteit, snoeien de wijnstokken meer of vaker terug en gaan voor een lagere opbrengst maar met meer kwaliteit.

Het besef dat de natuur maakt en gerespecteerd moet worden in alle facetten rondom de wijnbouw dringt bij een steeds groter wordend aantal wijnbouwers door. Respect voor de natuur, gebruik maken van de aanwezige natuur en die in tact laten, minder of geen gebruik van pesticiden of andere chemische natuuronvriendelijke middelen, geen gebruik van machines maar paarden voor de oogst, het zijn allemaal exponenten van een passie voor wijn en natuur. Je kunt dan spreken van biologische of organische wijnbouw.

Een aantal van onze bodega’s opereren op deze biologische wijze.
 
 
 
  • Klimaat  •  Bodem  •  Ligging  •  Aanplant  •  Wijnmaker  •