Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

WIKI

Wijn proeven en beoordelen

Wijn proeven is het zintuiglijk waarnemen van de kleuren en de smaak in de opbouw en in de afdronk.
Daarna gaat iedere proever zelf proberen, wat hij of zij heeft waargenomen, aandachtig te vertalen en ten slotte een oordeel vellen.
 


De smaakpapillen die bitter detecteren en van belang zijn voor het proeven van bijvoorbeeld Cava’s zijn bijvoorbeeld achter op de tong gelegen. Het is ook om die reden dat Cava’s geschonken worden in een smal flute glas waarbij het hoofd automatisch verder naar achteren moet worden gebracht en de Cava automatisch naar het juiste gedeelte in de mond wordt gebracht.
Probeer zelf maar eens de proef op de som te nemen door dezelfde Cava eens te drinken uit een Cava glas en uit een rode wijn glas. Je proeft twee verschillende wijnenWijn beoordelen

Robert M. Parker – The Wine advocate
 


Robert Parker wordt beschouwd als de meest invloedrijke wijnjournalist en wijncriticus ter wereld. Robert Parker (wijn goeroe) en zijn prestigieuze team proeven en beoordelen meerdere duizenden wijnen per jaar.

Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen.

 
     96-100 buitengewone wijnen
  90-95 uitstekende wijnen
  80-89 bovengemiddeld tot zeer goede wijnen
  70-79 gemiddelde wijnen
  60-69 wijnen onder het gemiddelde
  50-59 onacceptabele wijnen
 

Wijnen met een puntenaantal onder 50 worden niet door Robert Parker met een puntenaantal gewaardeerd.

Overigens wijst Parker er wel op, dat er geen vervanging bestaat voor de eigen waarneming. Ook bestaat er geen betere leermethode over wijn dan de wijn zelf te proeven.

Over Spaanse wijnen zei Robert Parker reeds in 2005 het volgende:

“Spanje wordt de ster … Spanje werpt zich op als toekomstige leider van wijnkwaliteit en creativiteit, gecombineerd met de beste karakteristieken van traditie en een moderne, zeer progressieve filosofie. Tegen 2015 zullen wijnstreken met traditioneel de beste wijnen (Ribera del Duero en Rioja) naar de tweede plaats verhuizen. De beste wijnen zullen uit sterk opkomende regio’s als bijvoorbeeld Toro en Priorat komen”

Natuurlijk zijn er wereldwijd vele gerenommeerde instanties die zich bezighouden met het beoordelen van wijnen van over de hele wereld:

Internationaal bijvoorbeeld: Decanter, Wine Spectator.
In Spanje: El País – Guía de los vinos Españoles, Gourmets, Guía Peñin, Proensa en Todovino.
 
  •  Wijnfles openen  •  Cava openen  •  De kurk  •  Wijn genieten  •  Proeven / beoordelen  •  De smaak van wijn  •  Serveertemperatuur  •  Ademen / decanteren  •