Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

WIKI

Bodem

Wijngaardbodems vormen een uiterst complexe materie. Om het maar eens kernachtig uit te drukken: hoe rijker de bodem, des te schameler de wijn en hoe schameler de bodem des te rijker de wijn. Hoe harder de druivenstok moet werken en wortels moet ontwikkelen om aan voedingsstoffen en water te komen, hoe beter.

Bij de samenstelling van een wijngaardbodem spelen twee factoren een rol, de bovenlaag en de ondergrond. Voor de bovenlaag is een goede doorlaatbaarheid van water belangrijk, voor de ondergrond die goed water kan vasthouden voor perioden van droogte. In de ondergrond nemen de wortels van de plant mineralen en water op.

De variatie aan bodems is eindeloos. In de ene heb je te maken met een ondergrond van graniet, in een ander met leisteen, in weer een ander met kalk. Een geoloog zal dan onmiddellijk vragen: wat voor graniet, leisteen of kalk?
Voor de bovenlaag geldt exact hetzelfde; ook daar is de variatie eindeloos en zelfs voor een leek makkelijk waar te nemen. Een dikke toplaag heeft meer en makkelijker aan te boren voedingsstoffen voor de druivenplant dan een dunne. Voor bepaalde druivensoorten is dat geen probleem, andere moeten juist afzien Uit dieper gelegen aardlagen, haalt de wijnstok een overvloed aan mineralen.

Zo produceren hellingen met leisteen, die rijk zijn aan mineralen, pittige, pikante wijnen. Zwaardere gronden zoals Löss, leem en klei, geven robuustere wijnen en krijtachtige gronden met veel kalk, leveren krachtige wijnen. Vulkanische grond levert vurige, krachtige wijnen op en zanderige en lossere grond levert rankere, milde wijnen op.
 
 

   • Klimaat  •  Bodem  •  Ligging  •  Aanplant  •  Wijnmaker  •