Vinos la bodega - Twitter Vinos la bodega - Facebook
Bestellen via de website is op dit moment niet mogelijk. Bestellen? mail ons: info@vinoslabodega.nl.

WIKI

Ademen / decanteren

Decanteren is het overgieten van een fles wijn in een karaf. Er zijn 2 belangrijke redenen om een fles te decanteren.

- Een oude wijn dient gescheiden te worden van het "droesem" (bezinksel) die zich in de loop der tijd heeft gevormd
- Een jonge wijn heeft contact met zuurstof nodig om zijn tannines te laten rijpen.  

 


Het decanteren van wijn wordt al jarenlang door wijnliefhebbers gedaan. Maar over het al dan niet beluchten van jonge wijn wordt nog steeds gediscussieerd.
Sommige wijnen die onmiddellijk na het ontkurken nauwelijks ruiken, kunnen na enige tijd in de karaf een waaier aan aroma’s afgeven, andere onthullen vrij snel na het ontkurken al wat van hun aroma’s.

Het al dan niet decanteren van wijn moet beslist worden op grond van fundamentele, in de wijnkelder opgedane kennis over de stabiliteit van wijnen, de ervaring, de drinkgewoontes en de persoonlijke smaak.

Voor het decanteren dient de fles rechtop gezet te worden om zo de droesem tot op de bodem te laten zinken. Hou dan de fles in een hoek zodanig dat het bezinksel niet uit de fles meekan, en laat de wijn voorzichtig in de karaf vloeien. Men kan ook gebruik maken van een zeefje om te voorkomen dat bezinksel uit de fles wijn mee vloeit.


Het belang van zuurstof

Zuurstof speelt een sleutelrol bij het ouderen van wijn. Dit kan zuurstof zijn die heel langzaam door de kurk heen lekt of zuurstof die al in de fles zat. Door chemische reacties met zuurstof worden verbindingen gevormd die de wijn een mooie smaak geven. Het is echter van groot belang dat die processen erg traag en geleidelijk verlopen. Wordt wijn te lang of te snel aan zuurstof blootgesteld, dan gaat de kwaliteit ervan achteruit.

Hoe groter de fles, des te minder contact er relatief met zuurstof is. Het effect van de zuurstof op de wijn is dus ook geringer. Wijn rijpt daarom langzamer en beter in grote flessen dan in standaardflessen. Is een wijn eenmaal ontkurkt, dan verloopt de inwerking van zuurstof veel te snel en zal de wijn snel in kwaliteit achteruit gaan. Drinkt u een aangebroken fles niet in één keer leeg, sluit hem dan af om dit effect een beetje te vertragen. Bewaar aangebroken witte wijn, rosado of cava ook altijd in de koelkast.
 

  •  Wijnfles openen  •  Cava openen  •  De kurk  •  Wijn genieten  •  Proeven / beoordelen  •  De smaak van wijn  •  Serveertemperatuur  •  Ademen / decanteren  •